Klisma (darmspoeling)

Reprop Clyster (klisma hulpmiddel)

Werking:
Door het water naar binnen te pompen ontstaat er een verweking en verdunning van de stoelgang enerzijds en anderzijds een prikkel in de endeldarm. Als de hoeveelheid ingebrachte vloeistof groot genoeg is ontstaan er peristaltische transportbewegingen en dat leidt ten slotte tot een leegloop van de darmen.

Toepassingen:
Bij het snel willen verhelpen van een opstopping bij de darmen, voor het opwekken van darmactiviteit bij darmproblemen, voor het gecontroleerd legen van de darmen bij incontinentie, of voor een darmspoeling tijdens het vasten.

Speciale toepassingen voor specialisten:
Voor het snel legen van de darmen voor een operatie, ter voorbereiding van een geboorte, voor een rectoscopie, bij een onderzoek in de onderbuik en bij het gecontroleerd legen van de darmen bij een colostomie.

Extra mogelijkheid voor anaal spoeling:
Het grondig reinigen van de anus na de stoelgang, bij irritaties die ontstaan door gebruik van toiletpapier, bij anaal eczeem, aambeien, na een chirurgische ingreep en bij fistels.

Bij de volgende indicaties mag geen spoeling gebruikt worden: bij acute buik en of onderbuikklachten (bij buikpijn en bij onduidelijke symptomen), bij kinderen jonger dan 2 jaar en bij beschadigingen van de anus.

Zwangerschap:
tijdens een zwangerschap mag alleen in overleg met een arts een spoeling gedaan worden.

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen:
alleen schoon water gebruiken. Het glijmiddel op de rectumkatheter aanbrengen om irritatie aan het anaal kanaal te voorkomen.Als er weerstand of pijn ontstaat tijdens het inbrengen van de katheter moet u de actie stoppen en dient u de arts te raadplegen.